Cedar Falls Lincoln Elementary

posted on April 14, 2015 in Education

Sited in a historic section of town, campus planning for this replacement elementary school addressed a major design hurdle, bringing both the new building and the school’s playground area onto one site. Brick from original building was incorporated into the corridor space of the new building to connect the new facility to its historic predecessor.

Previously, the school and playground were on two separate blocks with a busy thoroughfare running between them. In collaboration with school, city and fire officials, the street was closed and the new building and playground enjoy a single campus and provide a safe environment for both the school and the surrounding neighborhood.

The new campus’ recreational features include a ball diamond, basketball court slab, running track, soccer field and two separate playgrounds—one for older and the other for younger children. Design of the building respects the surrounding residences with historic elements incorporated throughout the exterior and it is purposefully sited to respect the street and mature tree canopy, which it now intersects, with vistas from the faculty lounge on the south side and the student cafeteria on the north, affording balanced, picturesque views approaching the building.

A collaboration space on the 2nd floor overlooks the media center below. The media center has a tiered built-in reading area. Earth tone colors were utilized on the interiors to create a classic and timeless character. 

Related Content